<< >>
Strona główna > Filie biblioteczne > Wypożyczalnia Nr 97 > „Moje przyjaźnie literackie”- spotkanie w Wypożyczalni nr 97 - relacja
„Moje przyjaźnie literackie”- spotkanie w Wypożyczalni nr 97 - relacja

6.11.2014 odbyło się spotkanie pt. „Moje przyjaźnie literackie”. Był to wieczór promocji książki Zbigniewa Irzyka pt. „Bywało zabawnie”.

Zbigniew Irzyk to lwowiak urodzony w 1933 roku. W Warszawie miał długie lata swojej świetności i popularności. Pracował we „Współczesności” oraz w paxowskich periodykach, głównie w tygodniku „Kierunki”. Jest krytykiem literackim; opublikował setki recenzji i szkiców. Napisał dwie książki „Królestwo literatów” (1978) i obecnie wydany tom „Bywało zabawnie”.
Są to barwnie napisane wspomnienia o bliskich autorowi postaciach współczesnej literatury,
z którymi zetknął się, a których życiorysy często splatają się z jego osobistymi losami.
Autor pisze o takich znakomitościach jak Stanisław Grochowiak, Jan Himilsbach, Zofia Kossak, Jerzy Szaniawski, Wojciech Siemion i wielu innych. Spotkanie poprowadziła Danuta Julia Cisek. Fragmenty książki przeczytali Marta i Ryszard Kręgliccy.