|
Anna Enquist "Sekret"
Skonstruowane na podobieństwo utworu muzycznego psychologiczne studium samotnej kobiety, która w grze na fortepianie znajduje ucieczkę przed bolesną rzeczywistością. Wszystkie przeplatające się wątki...
czytaj więcej
|
Javier Marías "Mężczyzna sentymentalny"
Sławny śpiewak operowy nawiązuje romans z zamężną kobietą. Nowa sytuacja każe mu spojrzeć inaczej na własne życie, dotąd zdominowane przez rutynę gościnnych występów na scenach różnych miast...
czytaj więcej
|
Pascal Quignard "Wszystkie poranki świata"
Francja w połowie XVII wieku. Po śmierci ukochanej żony pogrążony w rozpaczy mistrz de Saint Colombe zamyka się przed światem i ludźmi, poświęcając się całkowicie muzyce i wychowaniu dwóch maleńkich córeczek. Ale cudowne dźwięki...
czytaj więcej
|
Lars Amund Vaage "Rubato"
Awaria ciężarówki i śmierć dziadka wybijają Steina, przed laty obiecującego pianistę, dziś kierowcę zatrudnionego na budowie, z miarowego rytmu szarej egzystencji i zmuszają do refleksji nad własnym życiem. Jadąc do Bergen, gdzie kiedyś studiował...
czytaj więcej
|
Fernando Trías de Bes "Kolekcjoner dźwięków"
Słynny tenor Ludwig Schmitt od najmłodszych lat posiada niezwykły dar: rozkłada dźwięki na części pierwsze, dociera do ich esencji i przechowuje je w umyśle. Ale ciągle brakuje mu tego jedynego...
czytaj więcej
|
|
Elżbieta Wasiuczyńska "Mój pierwszy alfabet"
Na każdej stronie dziecko poznaje jedną literę. Jest to jednak nie tylko...
czytaj więcej
|
Monika Krajewska, Bogusław Orliński "Mój młodszy brat"
Mój młodszy brat to pierwsza polska książka edukacyjna dla dzieci...
czytaj więcej
|
Beata Ostrowicka
"Wyć się chce"
Julka chodzi do drugiej klasy gimnazjum. Jest zwykłą dziewczyną, która ma problemy...
czytaj więcej
|
Markus Zusak
"Złodziejka książek"
Liesel Meminger jest biedną dziewczynką. Jej ojciec nie żyje, brat również umiera, a matka musi ją oddać ...
czytaj więcej
|
Ewa Nowak
"Bardzo biała wrona"
Natalia rozpoczyna naukę w jednym z warszawskich liceów. W szkole poznaje...
czytaj więcej
|