|
Gabriela Pauszer -Klonowska
"Pani Eliza"
Biograficzna opowieść o utalentowanej i ambitnej pisarce, aktywnej działaczce, a przede wszystkim silnej i walczącej o swoją niezależność kobiecie...
czytaj więcej
|
Eliza Orzeszkowa
"Nad Niemnem"
Napisany z rozmachem i swadą literacki portret polskiego społeczeństwa drugiej połowy XIX wieku. A w tle piękna i barwna, cicha dolina Niemna, odmalowana nie pędzlem i farbami, lecz słowem...
czytaj więcej
|
Eliza Orzeszkowa
"Cham"
Niepiśmienny i ubogi, ale dobroduszny i prostolinijny rybak, Paweł Kobycki, poznaje Frankę, dziewczynę uwiedzioną przez właściela majątku, w którym służyła. Wyrzucaną z ....
czytaj więcej
|
Eliza Orzeszkowa "Marta"
Tytułowa bohaterka, nie posiadająca wykształcenia ani zawodu, po śmierci męża zostaje sama z małym dzieckiem. Podejmuje heroiczną walkę o przetrwanie i godność. Poruszenie w powieści...
czytaj więcej
|
Eliza Orzeszkowa
"Opowiadania i nowele"
Tom zawiera najbardziej znane teksty Orzeszkowej. Większość z nich była lub nadal jest na liście lektur szkolnych. Watro jednak na chwilę o tym zapomnieć i dostrzec ...
czytaj więcej
|
|
Elżbieta Wasiuczyńska "Mój pierwszy alfabet"
Na każdej stronie dziecko poznaje jedną literę. Jest to jednak nie tylko...
czytaj więcej
|
Monika Krajewska, Bogusław Orliński "Mój młodszy brat"
Mój młodszy brat to pierwsza polska książka edukacyjna dla dzieci...
czytaj więcej
|
Beata Ostrowicka
"Wyć się chce"
Julka chodzi do drugiej klasy gimnazjum. Jest zwykłą dziewczyną, która ma problemy...
czytaj więcej
|
Markus Zusak
"Złodziejka książek"
Liesel Meminger jest biedną dziewczynką. Jej ojciec nie żyje, brat również umiera, a matka musi ją oddać ...
czytaj więcej
|
Ewa Nowak
"Bardzo biała wrona"
Natalia rozpoczyna naukę w jednym z warszawskich liceów. W szkole poznaje...
czytaj więcej
|