ŚWIATOWY DZIEŃ KSIĄŻKI I PRAW AUTORSKICH
Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich został ustanowiony w 1995 roku przez UNESCO, w celu promocji czytelnictwa, edytorstwa i ochrony własności intelektualnej. Jego idea wywodzi się z Katalonii. 23 kwietnia jest tam hucznie obchodzonym narodowym dniem patrona – Świętego Jerzego. Zgodnie z długą tradycją z tej okazji obdarowywano kobiety czerwonymi różami, symbolizującymi krew smoka, pokonanego przez świętego. Z czasem kobiety zaczęły odwzajemniać się mężczyznom podarunkami w postaci książek. Jest to również symboliczna data dla literatury światowej. W tym dniu przypadają rocznice narodzin lub śmierci m. in. Miguela de Cervantesa, Williama Shakespeare’a, Maurice’a Druona i Vladimira Nabokova. W Hiszpanii Dzień Książki ma status oficjalnego święta od 1930 roku. Od 1964 tradycja ta kultywowana jest we wszystkich krajach hiszpańskojęzycznych. W roku 2010, po raz czwarty, obchodzimy go również w Polsce.
DLA DOROSŁYCH
|
|
|
|
Carlos Maria Dominguez
"Dom z papieru"
Bluma Lennon, pochłonięta lekturą wierszy Emily Dickinson, ginie pod kołami samochodu. Kilka dni później jej znajomy, profesor literatury na ...
czytaj więcej
|
Alberto Manguel
"Moja historia czytania"
Autor, kanadyjski pisarz pochodzenia argentyńskiego, niegdyś lektor samego Jorge Luisa Borgesa, w bardzo subiektywny sposób ...
czytaj więcej
|
Antoni Krawczyk
"Z książką przez życie"
Tom zawiera refleksje poświęcone znaczeniu książki w różnych dziedzinach życia społecznego. Całość została podzielona według ...
czytaj więcej
|
Umberto Eco "Imię róży"
Do opactwa benedyktynów w północnych Włoszech przybywa angielski franciszkanin Wilhelm z Baskerville ze swym ...
czytaj więcej
|
Alexander Pechmann "Biblioteka utraconych książek"
Zbiór pasjonujących esejów, pełnych anegdot i zaskakujących informacji o książkach, których...
czytaj więcej
|
 |
 |

|

|
 |
|
DLA DZIECI i MŁODZIEŻY
|
|
|
|
Elżbieta Wasiuczyńska "Mój pierwszy alfabet"
Na każdej stronie dziecko poznaje jedną literę. Jest to jednak nie tylko...
czytaj więcej
|
Monika Krajewska, Bogusław Orliński "Mój młodszy brat"
Mój młodszy brat to pierwsza polska książka edukacyjna dla dzieci...
czytaj więcej
|
Beata Ostrowicka
"Wyć się chce"
Julka chodzi do drugiej klasy gimnazjum. Jest zwykłą dziewczyną, która ma problemy...
czytaj więcej
|
Markus Zusak
"Złodziejka książek"
Liesel Meminger jest biedną dziewczynką. Jej ojciec nie żyje, brat również umiera, a matka musi ją oddać ...
czytaj więcej
|
Ewa Nowak
"Bardzo biała wrona"
Natalia rozpoczyna naukę w jednym z warszawskich liceów. W szkole poznaje...
czytaj więcej
|
 |
 |
 |
 |
 |
Przygotowały: Katarzyna Brzezińska i Ewa Gajcy
|