<< >>
Strona główna > Filie biblioteczne > Biblioteka dla Dzieci Nr 1 > Dziecioteka - Klub Magicznej Walizki w Bibliotece nr 1 - spotkanie z Panem Michałem Malinowskim - relacja
Dziecioteka - Klub Magicznej Walizki w Bibliotece nr 1 - spotkanie z Panem Michałem Malinowskim - relacja

W ramach Klubu Magicznej Walizki 5 listopada naszą Bibliotekę odwiedził prawdziwy, profesjonalny opowiadacz bajek! Pan Michał Malinowski to założyciel i dyrektor Muzeum Bajek, Baśni i Opowieści, opowiadacz, etnograf, pedagog, pisarz i podróżnik.

Studiował w Polsce, Szwajcarii, Japonii i USA (Wydział Folkloru i Mitologii na Harwardzie). Szukając inspiracji  trafił do Papui Nowej Gwinei, gdzie spotkał tradycyjnych opowiadaczy, którzy zaprosili go do wzięcia udziału w całonocnej sesji opowiadania historii. Zafascynowało go nie tylko piękno opowiadania, ale też uczestnictwo całej wioski w procesie tworzenia i odbioru historii.

Jak mówi Michał Malinowski: "Pragnę ocalić od zapomnienia niezwykłe historie opowiadane z pokolenia na pokolenie w różnych częściach świata. Tradycja ustna stopniowo zanika i wiele niespisanych opowieści może popaść w niepamięć".

W 2007/2008 r. otrzymał stypendium UNESCO na realizację wystawy "Amadou Hampate " o jednym z największych myślicieli i pisarzy afrykańskich XX wieku.
Jak twierdzi Michał Malinowski: "Szczególnie bliska jest mi jego myśl: Starzec, który umiera, to tak, jakby  płonęła biblioteka".